Blog

Blog: Parels van de PUG: Zelfstandig onderzoek voor een museumtentoonstelling

Geschreven door Sem van Horssen

Even voorstellen! Mijn naam is Sem van Horssen, en ik ben een tweedejaars Ancient, Medieval and Renaissance Research Master student aan de Universiteit Utrecht. Ik ben geboren in Landgraaf, Zuid-Limburg, en heb mijn studie gespecialiseerd in Romeinse lokale geschiedenis. Sinds kort werk ik aan mijn Master’s Apprenticeship binnen het C-Limes project, waar ik bezig ben met een zelfstandig onderzoek naar de archeologische collectie van het PUG (Provinciaal Utrechts Genootschap). Dit genootschap bestaat sinds 1773 en zet zich in voor het behoud van Utrechts erfgoed, kunst en publicaties over Utrecht. De PUG wordt dan ook gezien als een van de enige genootschappen uit die tijd dat nog steeds actief is vandaag de dag!

Ik was persoonlijk helemaal niet bekend met dit genootschap, mede door mijn achtergrond als Zuid-Limburger. Vandaar dat ik ook even moest slikken toen ik dit project voorgeschoteld kreeg door Saskia! Aan het begin van dit project wist ik niet waar ik moest beginnen, zoveel was er te doen. De collectie bestaat uit tienduizenden objecten en artefacten, variërend in leeftijd, vindplaats en grootte! Mijn taak leek simpel; graaf door de collectie en de documentatie, en vind een interessant onderwerp voor een mogelijke tentoonstelling.

De afgelopen maanden heb ik doorgebracht tussen de 19e-eeuwse documentatie, archeologische objecten en in Castellum Hoge Woerd, om een weg te vinden om mijn onderzoek tastbaar te maken. Dat is gelukt! Samen met de mensen binnen C-Limes en Castellum Hoge Woerd zijn we hard aan het werk om mijn onderzoek te vertalen naar een expositie, die komende zomer live zal gaan! We nemen jullie mee in de wereld van een viertal invloedrijke individuen binnen de PUG, en we laten zien hoe zij hebben bijgedragen aan de totstandkoming van haar collectie en hoe hun werk door de geschiedenis heen heeft bijgedragen aan het eigentijdse begrip van de Romeinse wereld in Utrecht. Ik ben heel enthousiast over de voortgang tot dusver!

Ik neem jullie graag mee in mijn dagelijkse bezigheden rondom dit onderzoek. Vandaag introduceer ik jullie graag aan mijn (semi)vaste werkplek, het depot! In deze ruimte heb ik de afgelopen maanden menig briefcorrespondentie en archieflijst in handen gehad. Aan de hand van de grote mappen met vondstenregistratie probeer ik een beeld te krijgen van de gigantische archeologische collectie die de PUG beheert en waar mogelijk interessante verhaallijnen zitten. Tijdens mijn onderzoek focus ik me met name op invloedrijke individuen binnen de PUG en vondsten die met hen geassocieerd kunnen worden.

Het onder de knie krijgen van het oude archiefsysteem en de vondsten daarin begrijpen kostte wel aardig wat werk. Gelukkig werd dit vermakelijker door een digitale database! Wat ook nog eens erg surrealistisch voor mij is, is dat de vondsten die in de inmiddels eeuwenoude documentatie genoemd staan gewoon in de kelder van dit depot opgeslagen liggen! Het is geweldig om hier eens doorheen te kunnen wandelen en zelf vondsten uit te zoeken voor de tentoonstelling. Wat een geweldige ervaring!