Nieuws

NWO-beurs voor archeologisch onderzoek naar Romeinen aan de Rijnmond

Houten resten van stiepen (houten paalfunderingen) van een houten toren © Wouter Vos

Het archeologieproject ‘Romeinen aan de Rijnmond’ is geselecteerd voor subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Het NWO-programma Archeologische vondsten van (inter)nationaal belang financiert wetenschappelijk verdiepend onderzoek naar recente archeologische vondsten in Nederland.

Het onderzoeksproject ‘Romeinen aan de Rijnmond’ staat onder leiding van Saskia Stevens en richt zich op de in 2020 ontdekte archeologische site in Valkenburg (ZH). Daar is onder het bewind van keizer Caligula (37-41 n.Chr.) een gigantisch legerkamp van zo’n 20 hectare gebouwd. Maar hoe zag dit kamp er precies uit? En hoe was de wijdere omgeving ingericht? Om deze vragen te kunnen beantwoorden gaat het onderzoeksteam van ‘Romeinen aan de Rijnmond’ dit najaar aan de slag.

Totstandkoming van de Limes

Het archeologieproject ‘Romeinen aan de Rijnmond’ sluit aan Constructing the Limes, waarvan Stevens ook projectleider is. Het nieuwe project geeft ons niet alleen de kans deze unieke archeologische vondst bij Valkenburg verder uit te werken, maar ook om inzicht te krijgen in de totstandkoming van de limes, de grens van de Romeinse Rijk die dwars door Nederland liep.

‘Romeinen aan de Rijnmond’ staat onder leiding van de Universiteit Utrecht en zal worden uitgevoerd in een samenwerkingsverband met ADC ArcheoProjecten, het Rijksmuseum van Oudheden en Vos Archeo. Ook de Universiteit van Edinburgh, de gemeente Katwijk en de provincie Zuid-Holland zijn betrokken.

Dit nieuwsbericht is geschreven door Universiteit Utrecht. Lees het hele bericht hier.