Evenement

Rimburg Graaft! Vervolg van Heel Heerlen Graaft!

Twee landen, één Romeins verhaal: een bijzonder grensoverschrijdend archeologieproject 


In Rimburg-Landgraaf en Rimburg-Übach-Palenberg wordt een bijzonder grensoverschrijdend burgerparticipatieproject uitgevoerd op 25 en 26 mei 2024. Duitse en Nederlandse inwoners gaan samen op zoek naar hun verleden. Op de grens, aan beide kanten van de Worm, ligt een Romeins straatdorp (vicus) verborgen onder het huidige maaiveld. De resten zijn van zo’n grote waarde dat de Nederlandse en Duitse overheid deze beschermd heeft als archeologisch Rijksmonument. 

 ‘We bouwen op een gedeelde Romeinse geschiedenis als goede buren samen verder aan een duurzame samenwerking over de grens. Ons verleden, heden en toekomst komen samen in het project Rimburg graaft/gräbt!’

Burgemeesters Richard de Boer en Oliver Walther. 

Uitnodiging 

Wij zoeken 60 vrijwilligers die met ons meegraven naar het Romeins verleden van Rimburg! 

Het Romeinse dorp ligt langs de eeuwenoude Romeinse weg, de Via Belgica, en aan beide kanten van de rivier de Worm. Ga met ons mee op een boeiende reis naar het verleden tijdens de grote graafdagen op 25 en 26 mei 2024. 

 Onder begeleiding van professionele Duitse en Nederlandse archeologen gaan we op zoek naar vondsten en resten die de vroegere inwoners van Rimburg in de bodem hebben achtergelaten. Dat doen we samen met de inwoners van Landgraaf en Übach-Palenberg. We graven een put van één vierkante meter in 10 tuinen en op openbare plekken (waarvan 5 putten in Landgraafs’ Rimburg en 5 putten in Übach-Palenberg’s Rimburg). 

Woont u in Rimburg-Landgraaf of in Rimburg-Übach-Palenberg en wilt u uw tuin beschikbaar stellen voor het graven van een put? Wilt u meehelpen met graven of met het schoonmaken van de vondsten? 

Meld u dan aan! 

Aanmelden kan tot 10 april 2024 via www.viabelgica.eu. Op deze webpagina vindt u ook meer informatie over dit project. 

Partners 

Dit project komt tot stand dankzij de unieke samenwerking tussen de gemeente Landgraaf, de gemeente Übach-Palenberg, Regio Deal Parkstad Limburg, Via Belgica, LVR (Landschaftsverband Reinland), Verein Erlebnisraum Römerstraßen und en Constructing The Limes.