Blog

Blog: Parels van de PUG: Zelfstandig onderzoek voor een museumtentoonstelling: De Grote Zoektocht

Geschreven door Sem van Horssen (tweedejaars Ancient, Medieval and Renaissance Research Master student aan de Universiteit Utrecht en doet zijn Master’s Apprenticeship bij Constructing the Limes)

Daar ben ik weer! In mijn vorige blog heb ik jullie verteld over hoe we nou precies tot het onderwerp van de tentoonstelling zijn gekomen, en hoe we deze visie proberen om te zetten tot realiteit. We willen namelijk aan de hand van de vier gekozen personen de tijdlijn van de geschiedenis van de PUG-collectie tentoonstellen. Ook kunnen we op deze manier de ontwikkeling van archeologie in Utrecht en de perceptie van Romeins Utrecht door de jaren heen laten zien. Bij zo’n interessant onderwerp hoort natuurlijk ook een verhaal, en natuurlijk ook objecten om te laten zien! In deze blog neem ik jullie graag mee in het selectieproces!

De volgende stap leek vrij simpel: zoek objecten die passen bij het verhaal dat je graag wilt vertellen. Dat had ik dus even zwaar onderschat. Ik heb al eens eerder benoemd hoe groot de PUG-collectie is, dus om van een collectie van tienduizenden objecten terug te moeten schalen naar om en nabij de 40 is nogal een opgave. Met dat in het achterhoofd ging ik de boeken en registratie in. In eerste instantie trok ik de database na op bepaalde ‘keywords’, denk aan ‘Nahuys’, ‘Muller’, ‘Vollgraff’ en ‘Isings’, de namen van de vier geselecteerde personen. Dat bleek al snel een onmogelijke invalshoek te zijn. Bij Nahuys ging dit nog redelijk goed, zijn collectie was al niet heel groot, en bestond vooral uit hele indrukwekkende objecten. Muller maakte het me al een stuk moeilijker, hij had namelijk vrijwel geen enkel object op zijn naam staan. Vollgraff en Isings hadden dan weer veel te veel, omdat volgens Vollgraff’s nummersysteem de objecten geregistreerd zijn, en volgens Isings’ typering al het glaswerk weer gecategoriseerd is. Ik zag hierdoor dus ook even door de bomen het bos niet meer.

Bij mijn eerste deadline kwam ik dan ook aanzetten met een lijst aan objecten die belachelijk groot was. Bij Vollgraff alleen al had ik een lijst van ruim 110 (!) objecten. Nu wil ik nog niet te veel verklappen over de uiteindelijke tentoonstelling, maar ik kan wel al prijsgeven dat onze vitrines niet groot genoeg zijn voor 110 objecten. Dus moest er weer verder geschaafd worden. Uiteindelijk heb ik met veel hulp van Vick, Leon en Wouter – drie archeologen die de vrijwilligers in de Archeo Hotspot van Castellum Hoge Woerd helpen met het digitaliseren van de collectie – de lijst met objecten fijn geslepen en verrijkt met een aantal pareltjes die ik zelf over het hoofd gezien had. Ik wil ze hier ook nog een keertje enorm voor bedanken, jullie hebben me echt enorm geholpen deze tijd!

Met deze lijst aan objecten op zak, en met goedkeuring van de rest van het team, begint nu de grote zoektocht pas echt. Het is nu zaak om deze objecten op te gaan sporen! In welke dozen zitten ze? Klopt de database nog wel? En zijn ze inmiddels niet spoorloos geraakt? Het echte werk begint nu!