Blog

Blog: Parels van de Pug: Zelfstandig onderzoek voor een museumtentoonstelling: Passen en Meten

Geschreven door Sem van Horssen (tweedejaars Ancient, Medieval and Renaissance Research Master student aan de Universiteit Utrecht en doet zijn Master’s Apprenticeship bij Constructing the Limes)

Het is alweer tijd voor blog nummer 4! Vorige keer had ik het met jullie over de moeilijkheden in het proces op zoek naar objecten. Toen had ik namelijk net goedkeuring gekregen om met mijn lijst objecten aan de slag te gaan in het depot, en deze ook te zoeken. Dat proces bleek een aardige opgave… In deze editie neem ik jullie mee door het grote objectendoolhof, en hoe het inrichten van een tentoonstelling in zijn werk gaat.

Met frisse energie en een goedgekeurde lijst aan objecten ben ik het depot weer ingedoken. Weet je nog, die plek uit de eerste blog? Daar waar ik de eerste stappen zette in dit onderzoeksproject? Ja, daar ja! In de opslag van het depot staan honderden dozen met objecten verzameld in systematische kasten. De database waaruit ik kan opmaken waar objecten liggen volgt dit systeem nagenoeg perfect. De doosnummers, kastnummers en stellingsnummers zijn allemaal heel netjes bijgehouden door de jaren heen, waardoor het opsporen van de objecten vaak een formaliteit leek. Tenminste, dat dacht ik. Een enkel object bleek namelijk spoorloos. Zonder toe te willen geven dat we wellicht iets anders moesten uitzoeken, bleven we doorgaan met het doorspitten van alle mogelijke dozen. Na lang speuren vonden we dan ook de objecten die we eerst kwijt waren. We hadden een complete lijst voor de tentoonstelling!

Nadat we deze opnieuw gecategoriseerd hadden, werden deze vervoerd naar Castellum Hoge Woerd, waar de expositie gehouden zal worden deze zomer. Hier gingen we, samen met vrijwilligers, de eerste proefinrichtingen maken van de vitrine’s. Het enthousiasme spatte van de gezichten van de vrijwilligers, toen ze te horen kregen dat ze een actief aandeel zouden hebben aan hoe de uiteindelijke tentoonstelling eruit komt te zien! Voor een enkele vrijwilliger is dit aandeel zelfs nog groter, omdat zij hun PUG-favorieten mogen gaan presenteren in interview-vorm tijdens de expo! Dit bracht weer een nieuw aspect aan mijn onderzoeks-stage: werken met vrijwilligers. Het enthousiasme van deze mensen werkte super aanstekelijk, en inspireerde me om van deze expo echt iets moois te maken.

Even terug naar die proefinrichtingen. Want dat ging zeker niet zonder slag of stoot. We willen natuurlijk ieder minuscuul detail zo groot mogelijk belichten, omdat alles voor ons natuurlijk razend interessant is. Helaas zijn onze vitrine’s niet eindeloos groot, en moeten we dus keuze maken. Hier verschilden de meningen nog wel eens: de vrijwilligers vinden natuurlijk andere dingen interessant als ik, en vice versa. Uit deze sparsessies kwamen echter wel de leukste resultaten! Na het afronden van de proefinrichtingen, heb ik dan ook een concrete richtlijn voor het vormen van de expo. Spannend!

Dan volgt nu ook de week van de waarheid. We hebben inmiddels een definitieve naam voor de expo, die ik nog eventjes geheim houd! In deze laatste week voor de opening van de expo zal het iedere dag aanpoten worden. Slepen met vitrine’s, passen en meten van objecten en het zagen van houten steunen, het wordt een drukke week! Maar, dat betekent dan ook dat de volgende blog die jullie lezen, zal gaan over de opening van de expositie!