Blog

Blog: Parels van de PUG: Zelfstandig Onderzoek Voor een Museumtentoonstelling: De Week van de Waarheid

Geschreven door Sem van Horssen (tweedejaars Ancient, Medieval and Renaissance Research Master student aan de Universiteit Utrecht en doet zijn Master’s Apprenticeship bij Constructing the Limes)

Daar ben ik weer! En dit keer voor het laatst… In mijn vorige blog vertelde ik jullie over het proces in aanloop naar de week van de waarheid: de openingsweek van de PUG-expositie in Museum Hoge Woerd. Deze week heb ik, samen met het museumteam, hard gewerkt om deze expo te realiseren. Vitrines werden verschoven, objecten geplaatst en heel veel ramen en stolpen zijn er gewassen (en dat een flink aantal keren…). Gedurende deze week kwam de visie die het afgelopen jaar alleen nog op papier gestaan had ineens heel erg snel tot leven. Het gevoel van trots en enthousiasme dat me bekroop gedurende deze week was oprecht onbeschrijfelijk!

Het moment is dan eindelijk daar. Na een jaar lang onderzoek doen, dozen uitpluizen en verhaallijnen schrijven, had ik op vrijdag 14 juni de eer om, samen met Erik Graafstal (gemeentelijk archeoloog in Utrecht en museum-coördinator bij Museum Hoge Woerd) en Maaike Wijnen (voorzitster van het PUG), de tentoonstelling over mijn onderzoek te openen! Het was een speciale dag, waar een jaar aan hard werken tot een prachtige expositie geleid heeft, waar ik enorm trots op ben. Na een passend openingswoord, verzorgd door Erik, en een voorwoord door Maaike, werd het spreekwoordelijke lint dan echt doorgeknipt. Toen de deur van de expo openging, was mijn gedachtenspinsel en onderzoeksproject ineens een product voor de wijde wereld. Dit was een enorm surrealistisch gevoel.

In “Van Vondst naar Verzameling” nemen wij jullie graag aan de hand door ruim 250 jaar verzamelen in de PUG-collectie. Door de introductie van vier belangrijke individuen in de geschiedenis van het PUG, stellen we niet alleen de prachtige objecten binnen de PUG-collectie ten toon, maar vertellen wij ook het belangrijke verhaal over de ontwikkeling van archeologie als een wetenschap gedurende de geschiedenis van het PUG. Iedere keer dat men door de expositie heen loopt, zou men weer iets anders moeten opmerken, dat men voorheen niet gezien had. Tenminste, dat was het doel!

Dat bij de hand nemen heb ik op 14 juni erg letterlijk gedaan. Ik heb de groep genodigden, waaronder mijn vriendin, ouders, oma’s en een aantal dierbare vrienden, als eerste rond mogen leiden door de expositie. Het was een bizar en onbeschrijfelijk gevoel om de overweldigende en positieve reacties te mogen ontvangen over de expositie en mijn verhaal. Het was ook zo goed om te zien dat de liefde die ik ontwikkeld heb voor het PUG en haar collectie, oversloeg naar het publiek. De enthousiaste vragen, blikken en discussies die plaatsvonden na de rondleiding hebben mij overtuigd dat deze expositie, ook al is het tijdelijk, een grote indruk zal achterlaten!

Daarmee komt mijn blogserie ook tot een einde. Het was een ongelofelijke eer om onder de vlag van Constructing the Limes mee te werken aan het verder onderzoeken van de collectie van het PUG, en het ontwikkelen van de expositie in Museum Hoge Woerd. Ik hoop dat, middels deze blogserie, mijn enthousiasme over de PUG-collectie en het verhaal van de organisatie overslaat op jullie, de lezers! Ga vooral naar de expositie kijken, laat je inspireren door de markante figuren uit de geschiedenis van het PUG, en draag daarmee bij aan het belang van deze collectie opnieuw duidelijk maken!