Evenement

PAN-event Utrecht 2024

Heb jij vroeg-Romeinse fibulae gevonden en wil je meehelpen met wetenschappelijk onderzoek? Dan zoeken we jou en jouw vondsten!

Op zaterdag 2 maart 2024 organiseren we in samenwerking met Portable Antiquities of the Netherlands (PAN) en Landschap Erfgoed Utrecht (LEU) voor metaaldetectorzoekers en particuliere vinders in de provincie Utrecht het jaarlijkse Utrechtse PAN-event. Voor deze editie roepen we vinders op om specifieke typen Romeinse fibulae te laten onderzoeken voor het project Constructing the Limes. We zijn op zoek naar specifieke typen Romeinse mantelspelden (boog-, knik-, ogen- en kapfibulae). Ben jij in het bezit van één of meerdere typen van deze fibulae? Dan nodigen we je uit om bij te dragen aan het project.

Ook als je niet in bezit bent van de typen Romeinse mantelspelden ben je harte welkom! Tijdens het PAN-event kan je onder andere:

  • Je vondsten fotograferen in een lichtstudio.
  • Hulp krijgen bij het determineren van je vondsten.
  • Je vondsten registreren in PAN. Hierbij bouw je niet alleen je eigen digitale collectie op, maar draag je ook bij aan wetenschappelijk onderzoek.
  • Metaalanalyse van je bijzondere vondsten te laten doen via XRF. Zorg ervoor dat deze wel in PAN zijn geregistreerd. Meer weten over de onderzoeksmethode XRF? Klik hier.
  • Kennismaken met andere zoekers en archeologen tijdens een gezellige dag.
  • Meer weten over de onderzoeksmethode laser ablation? Klik hier.

Kom jij ook langs?

Je bent op zaterdag 2 maart 2024 van harte welkom in de Boothzaal van de Universiteitsbibliotheek Utrecht Science Park (Heidelberglaan 3, 3584 CS) te Utrecht. Het evenement duurt van 13.00 tot 17.00. Meld je hier aan.

Heb je vragen?

Klik hier voor de meest gestelde vragen of neem contact op met Wouter Hinrichs, publieksarcheoloog bij Landschap Erfgoed Utrecht via 030-2219771.