PAN-events

Constructing the Limes werkt nauw samen met Portable Antiquities of the Netherlands (PAN) in het organiseren van zogeheten PAN-events, met partners zoals Landschap Erfgoed Utrecht (LEU), DDA Nederlandse vereniging voor metaaldetectie en het Fries Museum. Dit zijn evenementen voor hobbyarcheologen en metaaldetectorzoekers om hun vondsten te laten onderzoeken voor ons project. Bij elk evenement wordt gevraagd specifieke vondsten mee te nemen, zoals een bepaald type fibulae of munten, maar ook andere vondsten zijn van harte welkom.

Afgelopen evenementen

  • zaterdag 20 april 2024 in het Fries Museum.
  • zaterdag 2 maart 2024 met Landschap Erfgoed Utrecht in de Boothzaal van de Universiteitsbibliotheek Universiteit Utrecht Science park.
  • 1 juli 2023 met Landschap Erfgoed Utrecht bij Universiteit Utrecht.
  • 4 maart 2023 met Landschap Erfgoed Utrecht bij Castellum Hoge Woerd. Klik hier voor de terugblik.
  • 21 mei 2022 met Landschap Erfgoed Utrecht bij Universiteit Utrecht. Klik hier voor de terugblik.

Onderzoek naar vroeg-Romeinse fibulae: XRF en laser ablation

De archeologie van de Romeinse tijd en de Romeinse rijksgrens speelt binnen Constructing the Limes een belangrijke rol. Zo ook oppervlaktevondsten die zijn gevonden met behulp van een metaaldetector. PAN is een partner van C-Limes en organiseert evenementen waarbij verschillende wetenschappelijke methoden worden ingezet en uitgelegd.

Op deze PAN-evenementen wordt onderzoek gedaan naar vroeg-Romeinse fibulae (specifieker: boog-, kap-, knik- en ogenfibulae) door middel van metingen met een handheld XRF en laser ablation. Aan de hand hiervan kan worden bepaald waarvan de fibulae zijn gemaakt en waar de grondstoffen vandaan kwamen. Wil jij meer weten over jouw vondsten én bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek? Kom dan langs bij een van onze PAN-evenementen! 

  • Een team van de Vrije Universiteit Amsterdam, bestaande uit Stephen Merkel en Gareth Davies, doet onderzoek naar de objecten middels de techniek laser ablation. Meer weten over laser ablation? Klik hier.
  • Bertil van Os (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) bepaald de samenstelling van de aangeboden artefacten met behulp van ‘handheld’ XRF. Meer weten over XRF? Klik hier.